Jabatan Obstetrik & Ginekologi

PENGENALAN

Obstetrik ialah cawangan perubatan yang berkaitan dengan kelahiran manusia. Ia telah dianggap sebagai primal dan seni perubatan yang paling kuno. Istilah obstetrik berasal dari perkataan Latin untuk bidan dan adalah istilah agak terkini. Sehingga lewat abad ke-19 perbidanan perkataan umumnya digunakan.

Pada masa ini, seorang doktor pakar yang menjalankan amalan obstetrik dikenali sebagai pakar obstetrik manakala seorang jururawat yang menjaga wanita dalam kehamilan dan kelahiran dikenali sebagai seorang bidan. Ginekologi ialah kajian dan pengurusan penyakit yang menjejaskan organ wanita. Seorang doktor pakar yang menjalankan amalan ginekologi adalah pakar sakit puan.

Di Malaysia, seperti di banyak bahagian dunia, latihan dan pensijilan kedua-dua bidang ini dilakukan secara serentak. Seorang doktor pakar yang telah berjaya haruslah menamatkan latihan pakar obstetrik dan pakar sakit puan.

Bermula tahun 2003, perkhidmatan kepakaran perbidanan dan sakit puan dimulakan secara sepenuhnya di Hospital Kemaman, dengan adanya penempatan pakar secara tetap. Jabatan ini mempunyai 3 orang Pakar O&G dan 14 orang Pegawai Perubatan (MO).  Jabatan ini juga memberikan latihan dan bimbingan kepada pegawai perubatan siswazah dan pelatih kejururawatan. Di samping itu, jabatan ini adalah pendokong utama inisiatif Hospital Rakan Bayi dan Hospital Rakan Suami.