05

Unit Komunikasi dan Kepenggunaan

Pengenalan Unit

Unit ini berperanan dalam menjalankan  aktiviti promosi bagi meningkatkan kesedaran orang awam terhadap kepentingan dalam menjaga keselamatan dan kualiti makan. Selain itu, unit ini berperanan dalam mempromosikan perkhidmatan yang ditawarkan oleh Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan disamping meningkatkan “visibility” bahagian kepada masyarakat.

Fungsi Unit Komunikasi dan Kepenggunaan

  • Merancang dan melaksanakan aktiviti promosi keselamatan dan kualiti makanan mengikut arus peredaran zaman
  • Menerima dan menyelaras aduan dan pertanyaan berkaitan dengan keselamatan dan kualiti makanan
  • Merancang dan menerbitkan bahan-bahan promosi keselamatan dan kualiti makanan

Aktiviti Unit

  • Germ Buster di Sekolah
  • Sambutan Hari Keselamatan Makanan Sedunia setiap 7 Julai
  • Penghasilan video dan infografik untuk dimuatnaik ke media social
  • Karnival Keselamatan Makanan